22. februārī Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska vizītē apmeklēja Rēzeknes novadu

25.02.2019

Izglītība

22. februārī Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) vizītē apmeklēja Rēzeknes novadu. Vizītes mērķis bija iepazīties ar Rēzeknes novada izglītības jomas stratēģiju un izvērtēt pašvaldību gatavību reformām.
Ministre apmeklēja Tiskādu speciālo internātpamatskolu, kur direktors Žanis Feldmanis iepazīstināja ar skolas specifiku, izrādīja skolas telpas. Ž. Feldmanis pastāstīja, ka skolā mācās skolēni gan no Rēzeknes novada, gan citam pašvaldībām, arī tādi, kuri pirms tam mācījušies citās mācību iestādēs, taču tajās nespēja tikt gala ar šo skolēnu uzvedības un mācību traucējumiem, bet Tiskādos ir uzkrātas zināšanas un iemaņas, kā sadarboties ar grūti audzināmiem bērniem. Skolā ir lieliska materiāli tehniskā bāze - baseins, burbuļvannas. To izmantošana  ļauj kompleksā veidā risināt bērnu uzvedības un veselības problēmas.
Kā nākamo I. Šuplinska apmeklēja Maltas speciālā internātpamatskolu, kuras darbības profils ir speciālā pamatizglītība bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem, ka arī kvalifikācijas līmeņa profesionālā izglītība un interešu izglītība. Ministre apskatīja mācību telpas, skolas direktors Georgs Ignatjevs izradīja arī darbnīcas, kurās dažādus arodus apgūst jaunieši ar īpašām vajadzībām. G.Ignatjevs atzina, ka profesijas, koapgūst jaunieši- šuvēji, kokapstrādes speciālisti, pavāri- iri visai pieprasītas darba tirgū.
Ministrei koncertu sniedza skolas vokāli instrumentālais ansamblis pasniedzēja Jura Dervanova vadībā.
Tad I. Šuplinska ieradās Adamovas speciālajā internātpamatskolā, kur direktora vietniece Zigrīda Vasiļkova pastāstīja par skolas specifiku. Tāpat ministre tikās ar pedagogiem, ar kuriem tika pārrunāts Rēzeknes novada pašvaldības 21. februāra domes sēdē pieņemtais lēmums par speciālo internātpamatskolu optimizāciju. Ministre atzina, ka šobrīd ļoti daudzām pašvaldībām ir jāizvērtē skolu tīkls, domājot par kvalitāti. Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs sacīja, ka saskaņā ar likumu izglītības iestādēm nepieciešams  atteikties no specializācijas, un iekļaut audzēkņus parastā skolā.
Vizītes noslēgumā ministre I. Šuplinska piedalījās Rēzeknes novada pašvaldības Jaunatnes gada balvas laureātu apbalvošanas ceremonijā Bērzgales kultūras namā.
Diānas Seleckas teksts un foto
DSC_0581DSC_05751DSC_0533DSC_0564DSC_0517DSC_0543DSC_0550DSC_0552DSC_0574DSC_0569DSC_0559

Click to listen highlighted text!