10 svarīgi Eiropas Parlamenta 2019. gada lēmumi, kas ietekmēs Tavu dzīvi

23.12.2019

Projekti

Svarīgāko 2019. gada lēmumu pieņēma 28 ES valstu iedzīvotāji – viņi ievēlēja jauno Eiropas Parlamenta sasaukumu. Savu izvēli izdarīja vairāk nekā puse balsstiesīgo eiropiešu, un pirmo reizi EP vēlēšanu vēsturē balsotāju aktivitāte pārsniedza iepriekšējo vēlēšanu rādītāju. Neskatoties uz vēlēšanu radīto pārtraukumu Parlamenta darbā, 2019. gadā svarīgus lēmumus pieņēma kā iepriekšējais, tā jaunais Parlamenta sastāvs.
Drošība
Civilā aizsardzība – labākas reaģēšanas spējas katastrofu gadījumos
Jauni noteikumi, kas valstīm ļauj ātrāk reaģēt uz dabas katastrofām vai cilvēku izraisītām nelaimēm – piemēram, vienkāršojot dalīšanos ar civilās aizsardzības aprīkojumu.
Eiropas robežu un krasta apsardze: 10 000 darbinieku pastāvīgais korpuss līdz 2027. gadam
2021. gadā jaunais korpuss aptvers 5000 cilvēku, bet līdz 2027. gadam sasniegs 10 000 speciālistu apjomu Tas atbalstīs ES dalībvalstis robežsardzes veikšanā, pārrobežu noziedzības apkarošanā un nelikumīgi ieceļojušu personu atgriešanā. Korpusa sastāvā ietilps arī ātrās reaģēšanas rezerves grupa.
ES noteikumi arī gāzes cauruļvadiem no trešām valstīm ES būs ekskluzīvas tiesības vienoties par cauruļvadu savienojumiem ar trešām valstīm. Eiropas Komisija varēs dalībvalstīm atļaut uzsākt sarunas ar trešām valstīm, ja tās nebūs pretrunā ar ES likumiem. ES importē vairāk nekā 70% patērētās dabasgāzes, tāpēc piegāžu drošībai ir ļoti būtiska nozīme.
Drošāka satiksme uz ceļiem No 2022. gada maija jaunās automašīnas būs obligāti jāaprīko ar tādām drošības tehnoloģijām kā avārijas bremzēšanas sistēma un “gudrā” ātruma pielāgošana.
Vide
Vienreizlietojamās plastmasas aizliegums
Līdz 2021. gada jāpārtrauc vienreizlietojamo galda piederumi, salmiņu, vates kociņu tirdzniecība, bet līdz 2029. gadam otrreizējai pārstrādei jāsavāc 90% plastmasas pudeļu. Plastmasa veido vairāk nekā 80% jūras piedrazojuma.
Videi draudzīgākas automašīnas
Līdz 2030. gadam par 37,5% jāsamazina jaunu vieglo automašīnu un mikroautobusu CO2 izmešu apjoms. Transporta nozare ir vienīgā ES, kurā kopš 1990. gada nav būtiski samazinājies siltumnīcefekta emisiju apjoms.
Ārkārtas stāvoklis klimata jomā
Mazāk emisiju, oglekļa neitralitāte, investīcijas zaļās tehnoloģijās – kaut gan EP jaunā sasaukuma darbs vēl tikai uzņem apgriezienus, ir skaidrs, ka klimata un vides jautājumi nākamajos gados būs tā uzmanības centrā.
Tiesības
Jauni autortiesību noteikumi digitālajā jomā
Radošo profesiju pārstāvjiem un izdevējiem būs vienkāršāk risināt sarunas ar lielajiem interneta uzņēmumiem par autortiesību atlīdzības saņemšanu, jo interneta platformas būs atbildīgas par lietotāju augšuplādēto saturu.
Labāks darba un ģimenes dzīves līdzsvars
Strādājošiem vecākiem un aprūpētājiem būs iespējams lūgt pielāgot viņu darba organizāciju, tostarp iespēju robežās izvēloties attālinātu darbu vai elastīgu darba laiku.
ES pārvaldība
Jaunā Eiropas Komisijas sastāva apstiprināšana
Par vienu no jaunievēlētā Parlamenta pirmajiem darbiem kļuva Eiropas Komisijas jeb ES izpildvaras apstiprināšana – tā sākās ar balsojumu jūlijā par Komisijas vadības uzticēšanu Urzulai fon der Leienai, turpinājās ar komisāru uzklausīšanu no septembra līdz novembrim, un noslēdzās ar jaunā Komisijas sastāva apstiprināšanu novembra beigās.
Informācijas avots: www.europarl.europa.eu

Click to listen highlighted text!