1991. gada janvāra barikādes piemin Rēznas pamatskolā

26.01.2016

Izglītība

Valstu un tautu vēsturē ir lappuses, kuras nav iespējams aizmirst, tās pašas atgādina par sevi, lai cik ilgs laiks būtu pagājis. Tāda Latvijas tautas vēstures lappuse ir trauksmainais un neziņas pilns 1991. gada janvāra barikāžu laiks, kuram šogad pieminam 25. gadskārtu. Rēznas pamatskolas skolēniem tieši Barikāžu piemiņas dienā – 20. janvārī bija iespēja mēģināt sajust un uzzināt par viņu vecāku dzīvē neaizmirstamo laiku skolas pasākumā ,,Barikādēm – 25’’.
Skolas mazajā zālē bija iekārtota improvizēta Barikāžu piemiņas izstāde. Skolotājas Inga Katkovska un Jekaterina Gudkova sarūpēja 1991. gada barikāžu laika atribūtus – adītas vilnas zeķes un cimdus, tā laika radioaparātus un lielos termosus. Tika iekārtots simbolisks Barikāžu ugunskurs ar koka bluķiem, kuru izgaismoja degošās svecītes. Zālē bija apskatāma informācija par Barikāžu laika notikumu hronoloģiju, tā laika sadzīvi, ko papildināja žurnālu raksti, skolas bibliotēkā pieejamās videofilmas un bērnu zīmējumi.
Skolas kopīgajā mirklī pie simboliskā Barikāžu ugunskura skolēni savām acīm varēja iedomāties cilvēku izjūtas, satraukumu, neziņu un reālos draudus trauksmainajās 1991. gada janvāra dienās, noskatoties videofilmas fragmentu par notikumiem, ieklausoties skolas direktora uzrunā, saklausot Barikāžu notikumu aculiecinieku stāstīto.
Rēznas pamatskolas skolēniem par notikumiem pirms 25 gadiem stāstīja bijušais šīs skolas skolotājs Ziedonis Puzulis, kurš sargāja Rīgā televīzijas ēku Zaķusalā. Barikāžu notikumu dalībnieks emocionāli pastāstīja par atrašanos Rīgā uz barikādēm, par to dienu noskaņojumu un emocijām barikāžu dalībnieku vidū. Z. Puzulis novēlēja skolēniem būt stipriem un sportiskiem, lai kļūtu par īstiem savas valsts aizstāvjiem. Savukārt skolotāja Irēna Batare, kura tajā laikā bija Latvijas Universitātes studente, dalījās atmiņās par savu un citu studentu palīdzību Latvijas stratēģisko ēku sargātājiem ar siltu tēju, sviestmaizēm, emocionālo atbalstu.
Pasākuma izskaņā skolēni tika aicināti turpināt pieminēt Barikāžu laika notikumus pie skolas iekurtā īstā ugunskura. Aukstais laiks palīdzēja sajust to reālo uguns un blakus esošo cilvēku siržu siltumu, kas stiprināja un viesa cerības brīvības aizstāvjiem skaudrajās Barikāžu laika dienās. Skolēni un skolotāji vienojās kopīgā dziesmā. Klātesošie varēja nobaudīt skolas darbinieku sarūpēto siltu tēju, pīrādziņus un cepumus.
Anatolijs Kozlovskis,
Rēznas pamatskolas direktors
Foto: A. Kozlovskis
IMG_1513 IMG_1515 IMG_1531 IMG_1542

Click to listen highlighted text!