2019. gada Eiropas vēlēšanas: ko manā labā dara Eiropa

19.11.2018

Projekti

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Antonio Tajāni trešdien atklāja jaunu interneta vietni, kurā atrodami uzskatāmi piemēri ES paveiktajam iedzīvotāju dzīves uzlabošanā.

• Viegli uztverama informācija par ES paveikto cilvēku dzīves uzlabošanā
• Ātra un ērta informācijas atlase pēc reģiona, profesijas, nozares
Saskaņā ar oktobrī publicētajiem Eirobarometra aptaujas rezultātiem 68% eiropiešu uzskata, ka viņu valsts ir ieguvusi no dalības ES. Neskatoties uz to, līdz šim bijis maz mēģinājumu uzskaitīt ES sniegtos ieguvumus cilvēkiem visās dalībvalstīs. Pirms nākamā gada maijā paredzētajām Eiropas vēlēšanām šī vietne iepazīstinās ar pozitīvajām izmaiņām, ko radījusi ES.
Interaktīvā un visās ES valodās pieejamā lapa “Ko manā labā dara Eiropa”, kurā atrodamo informāciju apkopojis Eiropas Parlamenta Izpētes dienests, piedāvā simtiem viegli uztveramu vienas lappuses piemēru par ES radītajām pozitīvajām pārmaiņām cilvēku dzīvē. Lietotāji lapā var atrast ar savu reģionu, profesiju vai hobiju saistītus piemērus.
“Eiropieši vaicā, ko ES paveikusi viņu labā, un šajā jaunajā Eiropas Parlamenta lapā saprotamā valodā sniegtas skaidras atbildes. Šis būs vērtīgs rīks, kas palīdzēs ES tuvināt tās pilsoņiem,” trešdien, atklājot jauno interneta vietni, sacīja A.Tajāni.
Vietnē pieejami apmēram 1800 vienas lappuses materiālu, ar kuriem iepazīties, dalīties vai lejupielādēt kā PDF datnes. Tie sadalīti divās daļās. Pirmajā daļā - “Manā reģionā” - lapas apmeklētāji var izvēlēties interesējošo reģionu un uzzināt par ES ieguldījumu pilsētās un reģionos. Šī sadaļa aptver vairāk nekā 1400 apkaimju visā ES.
Otrajā sadaļā - “Manā dzīvē” - lietotāji var iepazīties ar kādu no 400 vienas lappuses materiāliem, kuros skaidrota Eiropas ietekme uz ģimeni, veselības aprūpi, hobijiem, ceļošanu vai drošību. Kā Eiropa atbalsta desmitiem dažādu profesiju nodarbinātus cilvēkus? Kā Eiropa palīdzējusi cilvēkiem, kuri aizraujas ar sportu? Šajā sadaļā pieejama arī virkne aplāžu (podcasts) aizvien augošā skaitā valodu.
Lapā atrodamie materiāli piedāvā interesantos piemēros balstītu ES paveiktā momentuzņēmumu, ne visaptverošu visu ES aktivitāšu uzskaitījumu.
Tos papildinās lapas trešā sadaļa - izsmeļošāki ES politikas virzienu apskati. Tie iztirzās pašreizējā Parlamenta sasaukuma paveikto, kā arī analizēs nākotnē veicamos darbus, īpašu uzmanību pievēršot iedzīvotāju viedoklim par ES svarīgākajiem uzdevumiem.
Lapu sadarbībā ar Parlamenta komunikācijas un tulkošanas dienestiem izstrādājis Parlamenta Izpētes dienests.
Papildu informācija
http://www.europarl.europa.eu/latvia/lv/jaunumi/2018/novembra_jaunumi_2018/ko-man-lab-dara-eiropa.html
Click to listen highlighted text!