2020. gadā tiešo maksājumu vienotā iesnieguma termiņš ir pagarināts līdz 15. jūnijam

28.04.2020

Lauksaimniecība

Otrdien, 28. aprīlī, valdība pēc Zemkopības ministrijas ierosinājuma pieņēma grozījumus Ministru kabineta 2015. gada 10. marta noteikumos Nr.126 “Tiešo maksājumu piešķiršanas kārtība lauksaimniekiem” pagarinot vienotā iesnieguma iesniegšanas termiņu no 22. maija uz 15. jūniju.
Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju saistībā ar Covid-19 vīrusu izplatību un esošos ierobežojumus, šogad ir pagarināts vienotā iesnieguma iesniegšanas termiņš no 22. maija uz 15. jūniju un attiecīgi arī vienotā iesnieguma grozījumu termiņš ir pagarināts no 15. jūnija līdz 30. jūnijam.
Vienotā iesnieguma termiņš pagarināts, jo lauksaimniekiem šobrīd nav iespējams saņemt klātienes konsultācijas, aizpildot vienoto iesniegumu. Šogad Lauku atbalsta (LAD) darbinieki sazinās ar tiem lauksaimniekiem, kuriem iepriekšējā gadā bija nepieciešama palīdzība aizpildīt iesniegumus. Vienotais iesniegums pa tālruni tiek aizpildīts, pamatojoties uz 2019. gada atbalsta iesnieguma datiem un lauksaimnieka pa tālruni sniegto informāciju par izmaiņām tajos. LAD darbinieki ar lauksaimnieku pārrunā aizpildītā vienotā iesnieguma saturu, t.i., deklarēto lauku skaitu, kopējo pieteikto platību, deklarētos kultūraugus un to platības, pieteiktos atbalsta veidus. Lauksaimnieku pa tālruni izteiktais mutvārdu iesniegums ir pamats vienotā iesnieguma iesniegšanai. Saruna ar lauksaimnieku tiek ierakstīta un kalpo kā apliecinājums datu pareizībai.
Papildus atgādinām, ka lauksaimnieki ar LAD var konsultēties, zvanot pa tālruni 67095000.
Grozījumi arī paredz iespēju LAD nepieciešamības gadījumā šogad pieprasīt no lauksaimnieka lauka fotogrāfiju, lai pārliecinātos par attiecīgās platības atbilstību atbalsta saņemšanas nosacījumiem. Tā kā ir jāievēro sociālā distancēšanās, var veidoties situācijas, kad LAD nevarēs veikt pārbaudes uz vietas saimniecībā un lauka fotogrāfijas varētu tikt pieprasītas gadījumos, ja izvērtējot visus pieejamos tālizpētes materiālus, nebūs iespējams pārliecināties par attiecīgās platības atbilstību maksājuma saņemšanas nosacījumiem.
MK noteikumi “Grozījums Ministru kabineta 2015. gada 10. marta noteikumos Nr.126 "Tiešo maksājumu piešķiršanas kārtība lauksaimniekiem”” stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.
Informāciju sagatavoja: Dagnija Muceniece, Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
tālrunis: 67027070, mob.: 26534104; e-pasts: Dagnija.Muceniece@zm.gov.lv

Click to listen highlighted text!