Ziemas pavadīšana Čornajā

28.02.2017

Kultūra

Ar skanīgām dziesmām un ziemas priekiem 25. februāra rītā pie Čornajas tautas nama notika ziemas pavadīšanas svētki, kas latviešu folklorā zināmi kā Meteņi. Taču šogad latviešu tradicionālie svētki sakrita ar slāvu tautas svētkiem Masļeņicu, tāpēc pasākums ietvēra dažādas tradīcijas.
Ar skanīgām un jaukām dziesmām par Masļeņicu un ziemu, priecēt lielus un mazus vietējos iedzīvotājus bija ieradies Rēzeknes nacionālo biedrību kultūras nama kazaku dziesmu ansamblis “Lazorevij cvetok” (vad.Tatjana Rasčosova). Jau pie pirmo dziesmu skanēšanas, skatītāji cēlās kājās, lai dejotu līdzi un varbūt arī mazliet iesiltu, jo pasākums notika ārā.
Mazākos apmeklētājus visvairāk priecēja braukšana ar zirgu kamanās un vizināšanās ar poniju. Lai nenosaltu un izkustētos, pavadot ziemu, visi apmeklētāji varēja griezties rotaļās un dejās Čornajas pagasta folkloras kopā "Ausmeņa" pavadībā.
Pasākums neiztika arī bez ticējumiem, rotaļām, spēlēm un dejām, taču visvairāk apmeklētajiem patika salmu lelles dedzināšana, kas ir viena no populārākajām Masļeņicas tradīcijām. Pirms tam daudzi skatītāji vēlējās paspēt nofotografēties pie lelles.
Un, kur nu bez Meteņdienas izēšanās!? Arī šeit bija gan pīrādziņi, gan pankūkas, zirņi, cepumi un silta tēja ar ko sasildīties. Liels paldies apmeklētājiem, kuri nenobijās no lielā vēja. Kā arī liels paldies kazaku dziesmu ansamblim "Lazorevij cvetok", folkloras kopai "Ausmeņa" un "Rudo kumeļu pauguriem".
Santa Viša-Gaisiņa
Foto autors: J. Vincukova un A. Gaisiņš.
IMG_9522 IMG_9527 IMG_9561 IMG_9564 IMG_9576

Click to listen highlighted text!