Svētkus rada labi padarīta darba sajūta

17.12.2018

Lauksaimniecība

Katram gada mēnesim savs rokraksts. Decembris - svētsvinīgs, mierīgs, ar prieku un svecēm, ar piparkūku smaržu sniedz to vienreizējo, to bērnības sajūtu.
Ciemojoties pie Ingas un Daiņa Zeilēm Rēzeknes novada Maltas ciema centrā, jūtama labi padarīta darba, gaišuma sajūta. Tieši piparkūku smarža no gaumīgi iekārtotās ražošanas telpas iepludina tādu rimtu noskaņu. Šis miers un stabilitāte ir darba rezultāts.
Inga Zeile ir mājražotāja, darbība reģistrēta Pārtikas un veterinārā dienesta uzņēmumu reģistrā.
Iesākumā zeme 2,90 ha platībā iegādāta vienkārši sevis nodrošināšanai ar izaudzēto produkciju, darbu uztverot kā atpūtu. Šobrīd pēc septiņiem gadiem darāmo darbu saraksts izvērties varen plašs, minēto atelpu nedaudz sniedz tikai janvāris.
Saimniekošanu Inga un Dainis sākuši ar zemenēm. Nu jau pushektāra platībā esošās zemenes prasa ne mazums laika. Zemenes saimnieki audzē uz plēves seguma. Katru gadu vismaz trešdaļu platību atjauno ar stādiem, kuri izaudzēti siltumnīcā. Tie ir veselīgi un lieli. Stādus pēc pieprasījuma arī pārdod.
Saimnieki atzīst, ka tikai pašu pieredze, kļūdas un eksperimenti dod rezultātu. Īpaši jāpiedomā pie šķirņu izvēles. Bez padomiem internetā neiztikt, jāskatās, jālasa.
Tāpat ar kāpostu audzēšanu. 10 000 stādu - tas daudz vai ne tik daudz? Apkopt, novākt, pārstrādāt, pārdot! Reizēm ir neizdošanās, tad jāizvērtē, kā rīkoties. Viena sezona sagadījās ar svaigo kāpostu pārpilnību. Kur likt? Bija vien jāskābē. Tā lieta aizgāja.
Pieprasījums pēc produkcijas pakāpeniski pieaudzis. Ģimenē saprasts, ka piedāvājuma sortiments jāpaplašina. Stādi, zemenes, tad gurķi, tomāti, kāposti. Pieauga arī apstrādājamās platības. Stādīšana, ravēšana, novākšana, pārstrāde -  viss roku darbs. Arī kāposti tika ēvelēti ar koka ēveli.
Līdz ar to lēmums par dalību Lauku atbalsta programmas pasākumā “Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības” ir tikai loģisks. Iegādāta piekabe, mazais traktors. Neatsverams ieguvums ir elektriskā ēvele kāpostu ēvelēšanai, arī aukstuma kamera ogu sasaldēšanai un uzglabāšanai. Nopirkta trešā siltumnīca.
Uz vietas saimniecībā, tirdziņos, ģimene gadā realizē kopā tonnām gan svaigu, gan skābētu kāpostu, tomātu, gurķu, ogu, tūkstošiem dažādu stādiņu. Tirgū savu nišu ieņēmušas leduspuķītes, lobēlijas, palielināts petūniju piedāvājums. Šobrīd iesētas atraitnītes. Lai izaudzētu kvalitatīvus, pievilcīgus stādus, jāizmēģina, jāmācās. Viskrasāk darba rezultātu ietekmē klimatiskie apstākļi.
Pirms dārzeņiem, ogām, arī puķēm, audzēti lopi, gatavots siers. Inga pēc profesijas ir konditore. Ceptas tortes, bijis pieprasījums. Tagad tortēm neatliek laika. Novembris, decembris, kad āra darbi apdarīti, Inga savas konditores prasmes realizē, gatavojot piparkūkas. Tās ģimenē Ziemassvētkiem vienmēr ceptas. Ar laiku šī ģimenes tradīcija pārtapusi par papildus ienākumu avotu. Piparkūku gatavošana ir radošs, sajūtām bagāts process, tā gaitā top dažnedažādas lielākas, mazākas figūras. Šosezon kā jauninājums ir piparkūku Adventa vainags dažādos izkārtojumos.
Visādi bijis, reizēm šķitis, viss, jāapstājas! Ģimene, labklājība, darba rezultāts - tie ir tie dzinuļi, kas neļauj pagurt. Visam pāri - darba mīlestība un pacietība.
Ingai, Dainim un viņu trim bērniem tā ir pašsaprotama lieta, jāstrādā visiem. Darba tikums ielikts gēnos. Arī jaunākajai, deviņgadīgajai atvasei savi darbi darāmi. Galvenais, ka viņiem patīk tas, ko dara. Tikai mazliet pietrūkst laika, lai visa ģimene varētu sēsties automašīnā un paceļot pa Latviju, kā tas darīts pirms tam. Šeit, mūsu mazajā zemē, ir tik daudz ko redzēt, par daudz ko priecāties.
Anastasija Saleniece,
SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”
Rēzeknes nodaļas lauku attīstības konsultante
Foto: Māris Justs
IMG_7464-Edit IMG_7506 IMG_7507

Click to listen highlighted text!