Jūsu Tīmekļa pārlūks nespēj pilnvērtīgi attēlot šo lapu, jo šī lapa ir būvēta balstoties uz moderniem Tīmekļa standartiem. Lai apskatītu šo lapu, aicinām Jūs izvēlēties kādu no modernajiem Tīmekļa pārlūkiem, kas pieejami zemāk.
Bezmaksas pārlūkprogrammas - visas pārlūkprogrammas nodrošina vienādas pamatfunkcijas un ir viegli lietojamas. Izvēlieties, kuru pārlūkprogrammu vēlaties lejupielādēt:
This page has been automatically translated from Latvian into English by Hugo.lv. Machine translation allows you to understand the meaning of the source text, but cannot replace a human translation by professional translators.
ESF projekta “Dzīvo veselīgi Rēzeknes novadā!” pagājušā gada nodagale tika organizētas četras Veselīga uztura gatavošanas meistarklases pa vienai Rēzeknes novada Nautrēnu, Verēmu pamatskolās, un divas Tiskādu vidusskolā.
Meistarklases organizēja uztura speciāliste Dana Piteronoka, uzņēmuma “OnPlate” pārstāve. Nodarbības laikā bērni tika iepazīstināti ar tādām tēmām kā:
Uzturs kā veselīga dzīvesveida sastāvdaļa – nozīme veselības veicināšanā; ieguldījums veselībā.
Ogļhidrāti, olbaltumvielas, tauki – to avoti un funkcijas organismā.
Dārzeņu, augļu nozīme uzturā, to labvēlīgā ietekme uz cilvēka veselību.
Kas ir vitamīni, minerālvielas, šķiedrvielas.
Cukura ietekme uz cilvēka organismu. Cukura daudzums produktos un tā atļautā dienas deva. Cukuru saturošo produktu salīdzinājums.
Sāls uzturā. Pārmērīga sāls uzņemšana uztura un tā sekas. Sāls daudzums produktos, produktu salīdzinājums.
Taukskābju veidi, to avoti un ietekme uz organismu.
Veselīgo našķu šķīvis un veselīgo uzkodu piemēri. Kā našķēties veselīgi, neuzņemot lieko cukuru un kaitīgus taukus.
Bērni iepazinās ar veselīga uztura šķīvi un to kā tajā izvietot produktus, lai tiktu uzņemtas visas nepieciešamās uzturvielas sabalansētā daudzumā. Uztura speciāliste bērniem pastāstīja kā atšķirt un atrast vissaldāko vai vissāļāko produktu, lai bērniem rastos priekšstats, kā izvēlēties mazāk saldus vai sāļus našķus, produktus vai ēdienus.
Tāpat kopā ar uztura speciālisti bērni gatavoja veselīgus našķus meistarklases praktiskajā daļā. Bērni pagatavoja Zemeņu virpuli no banāniem, piena, auzu pārslām, zemenēm un piparmētru lapiņām, kā arī iemācījās pagatavot veselīgu uzkodu, kuru varēs pagatavot paši- banānu un ābolu ripiņas ar riekstu sviestu un dažādām skaidiņām.
Meistarklases mērķis bija bērniem pastāstīt, parādīt un iemācīt ikdienā ēst veselīgāk, aizdomāties par to, kas ir vērtīgs un sabalansēts uzturs, un kādēļ tas ir nepieciešams katram no mums.
Projekta ietvaros meistarklases tiks organizētas arī šogad citās novada pašvaldības skolās.
Pasākums “Veselīga uztura gatavošanas meistarklases bērniem” notiek Rēzeknes novada pašvaldības īstenotā projekta „Dzīvo veselīgi Rēzeknes novadā!” Nr.9.2.4.2/16/I/027 ietvaros. Projektu atbalstījis Eiropas Sociālais fonds (ESF).
Baiba Tulnut, Rezekne municipality project “Live healthy in Rezekne District!”