Rēzeknes novada uzņēmēji piedalās izstādē “Riga Food 2023”
“Riga Food” plašākā pārtikas izstāde Baltijas valstīs ik gadu iezīmē nozares attīstību kopumā, izceļ jaunumus un sniedz iespēju iepazīties ar nopietniem un uzticamiem nozares uzņēmumiem. No 7. līdz 9. septembrim Ķīpsalas izstāžu hallē iespējams degustēt, smelties idejas, iedvesmoties, vērot sacensības, gūt jaunas zināšanas attīstībai. Šogad izstādē piedalās un ar jaunumiem pārtikas nozarē dalās četri Rēzeknes novada uzņēmēji.
SIA “Safīra L” Inovāciju stendā prezentē šķiedrvielu pulverus, kā arī veselīgos konditorejas izstrādājumus. “Safīra L” jau ir ieguvusi kā klientu novērtējumu, tā ir daļa no veselīgā veikalu tīkla GEMOSS un “Novada garša” konkursa uzvarētāju pulka. Izstādē prezentēts jaunums – rabarberu pulveris, kura sastāvā ir 61,7% šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. Rabarberu pulveris piešķirs lielisku svaiguma deva smūtijam, gardajiem zaļajiem salātiem, biezpienam, jogurtam. Tas piešķirs lielisku garšu arī konditorejas izstrādājumiem.
Z/S “Liepkalns” aicina nobaudīt zaļo produkciju – gan veselīgos griķu produktus: miltus, makaronus, našķus, krekerus, musli, griķu pienu u.c., gan “Grikši” produkciju, gardos batoniņus. Inovācija produktu ziņā ir musli un gatavs maisījums kotletēm. Durvis ir vēris jaunais tūrisma objekts – “Griķu rezidence”, kas ir kā vēstniecība veselīgam uzturam – inovatīva vieta, kur popularizēta zaļa domāšana, sabalansēts uzturs, bioloģiska graudkopība un ilgtspējīga domāšana.
Medus stendā apskatāma SIA “Plašumi” produkcija. Medus ogu maisījumi: medus ar krūmcidonijām, zemenēm, avenēm, dzērvenēm, smiltsērkšķiem, upenēm, rabarberiem, medus ar piparmētrām. Ogas tiek ievāktas savā saimniecībā vai iepirktas no vietējiem zemniekiem, kaltētas ar liofilizācijas iekārtu – kaltēšanas procesā ogas un garšaugi tiek sasaldēti ļoti zemā temperatūrā, no tām tiek izspiests gandrīz viss ūdens. Šis process neizmaina ne ogu garšu, ne smaržu, ne barības vielu vērtību tajās.
No pašu audzētā un vāktā, darinātos augļu, ogu, medus un ziedu vīnus prezentē Z/S “Dzimta” (Dzimtas vīni). Vīns - no sausa līdz deserta. Izstādē piedāvājumā cidoniju, upeņu, bumbieru, pieneņu u.c. vīni. Latvijas klimatiskajos apstākļos vīnogas ir grūti audzējamas, tāpēc šajos platuma grādos ir unikāla iespēja baudīt citu augļu vīnus. Vasaras sezonā tie ir dažādie dārzā savācamie labumi, savukārt ziemā arī ābolu un upeņu karstvīns. Jo smaržīgāka oga, jo vīns ātrāk rūgst un lietojams drīzāk, bet citiem rūgšanas process ir pat daži gadi. “Dzimtas vīni” ir svētku dzēriens, dodot baudītājam garšīgāko un smaržīgāko buķeti.
7. septembrī atklāšanu piedzīvoja platforma, kur satikties pārtikas audzētājiem, pārstrādātājiem un ēdinātājiem “AtverB2B” . B2B ir kopdarbs, kurā apvienojušies idejas autore un uzņēmēja Lienīte Litavniece (SIA “Safīra L”, Rēzeknes novads), datortīklu speciālists Sergejs Kodors, Aldis Ločmelis (Z/S “Kotiņi”, Balvu novads), Aivars Bernāns (Z/S “Zelmeņi”, Rēzeknes novads). Platforma ļaus efektīvāk sazināties un produktu vai izejvielu, pircējam atrast pārdevēju un otrādi. AtverB2B misija ir vienkāršot partneru meklēšanu, efektivizēt ražošanu un samazināt laiku nepieciešamo izejvielu meklēšanai.
Izstāde “Riga Food” ir lielisks atspēriena punkts ikvienam pārtikas ražotājam, meklējot jaunas idejas, sadarbības partnerus, veidus kā efektivizēt savu uzņēmējdarbību.
Sagatavoja: Liāna Runča, Rēzeknes novada pašvaldības uzņēmējdarbības attīstības speciāliste