Uzņēmums “Zelta rika” realizē projektu un attīstās
Projektu konkursā "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai Rēzeknes novadā" 2023. gadā Rēzeknes novada atbalstu ieguva vietējā uzņēmēja Ingūna Šulberga, kuras produkcija plašāk atpazīstama ar zīmolu "Zelta rika" (projekts 20-LE11/2023 - Maizes ražošanas uzņēmuma "Zelta rika" Maizes mājas izveide). Projekts veiksmīgi realizēts un Maizes māja Lendžu pagastā aktīvi darbojas. Rēzeknes novada pašvaldības uzņēmējdarbības speciālistes veica pārbaudi saimnieciskās darbības veikšanas vietā un aprunājās ar Ingūnu, kas veiksmīgi veic darbību un pastāsta par uzņēmuma straujo attīstību.
Maizes moduļa māja atvesta aizvadītā gada rudenī, un labākiem laikapstākļiem esot, vēl uzstādīta, tikmēr darbības pārcelšana uz to notikusi pakāpeniski. Maizes mājā izvietojama krāsns, raudzējamais skapis un iekārtas maizes jaukšanai. Tāpat vēl divas telpas – viena atvēlēta kabinetam un tirgus atribūtikas novietošanai, otra – fasēšanai un pakošanai. Pagaidām ģimenes lokā, tiek izmēģinātas iespējas šajā telpā rīkot arī meistarklases saldumu veidošanai vai uzņemt nelielas grupas. "Zelta rikas" īpašniecei āķis ir lūpā – nākotnē noteikti vēlētos rīkot meistarklases, iespējams, lielāku grupu uzņemšanai iekārtot apkārtni, veidot lielākas telpas, apkārtējo vidi iekārtot teju par Maizes kompleksu. Pagaidām mazas meistarklases var rīkot arī mazākā telpā, bet uzņēmēja atzīst: "Tam jau iziet visi cauri, labos laikapstākļos meistarklases varētu vadīt arī ārā".
Pieejama visdažādākā produkcija
Ingūna ar smaidu un nopūtu konstatē: "Nekad dzīve nav bijusi tādā skrējienā, tas vēl vairāk māca, cik svarīgi ir plānot savu laiku". Parasti nedēļas pirmā puse aizņemta cepšanā un pakošanā, nedēļas otrā puse – aktīva ar tirdziņiem. Parasti tirdziņos aizvadītas divas dienas nedēļā, bet rekords ir četras dienas, no ceturtdienas līdz svētdienai dažādos tirdziņos. Rekords, cik maizes izcepts vienam tirdziņam, – ap 130 kukuļiem. Dažāds ir arī piedāvājums – Ingūna atzīst, ka Latgalē tomēr maizes ēdāji ir labāki. Izmēģinātas dažādas tirgus vietas Latvijā, arī Rīgā pabūts, bet tur, šķiet, maizi ēd mazāk, tas vairāk kā deserts pie kafijas. Šajā ziņā nāk talkā receptes ar dažādām piedevām, šādu maizi var ēst vienu pašu, tā arī ir lielākā cieņā Rīgā. "Top" produkts Rīgā bijis grissini (Itāļu maizes standziņas), šāds produkts ierastāks arī tūristiem.
Maizes receptes iet pilnīgi rotējot, arī vērojot pieprasījumu. Bet kopskaitā – iemēģinātas un arī uz īpašo pasūtījumu pieejamas ap 40 dažādām maizes receptēm. Roka iemēģināta arī bezglutēna maizes cepšanā no kukurūzas, rīsu un griķu miltiem, liela interese bijusi par linu miltu maizi. Papildu maizei, "Zelta rika" piedāvājumā tirdziņos un pasūtot allaž pieejami saldumi – batoniņi, konfektes, uz pasākumiem arī grauzdiņi, grissini – ar kanēļa, siera, žāvētu riekstu un augļu, un sāļo sēkliņu garšām. Dažkārt arī bulciņas, pīrādziņi un saldās ruletes.
Arvien jaunas sadarbības
Vienai idejai radot otru – viena no pirmajām sadarbībām bijusi ar Lūznavas muižu. Ieraugot muižas gariņu un iemītnieku sikspārnīti Mūzi, pie tējas un sarunām mājās radusies ideja, ka "Mūzim vajadzīgs gardums" jeb – tā radīts batoniņš ar īpašo Mūža un Lūznavas muižas iepakojumu, kas joprojām Lūznavas muižā arī pieejams kā Mūža batoniņš. Batoniņš kļuvis pieprasīts un tagad pieejams dažādos iepakojumos, gan ar svētku novēlējumiem, gan uz muižas svētkiem un citiem pasūtījumiem – ar krāsojamo papīru bērniem un mandalām pieaugušajiem, kā arī iespējams pasūtīt pēc privātās nepieciešamības.
Arī kopā sanākšanai ir spēks un iespēja radīt to, kas pašam patīk un pašam gribas. Nupat Lendžu pagastā darbu uzsākusi saldējuma mājražotāja Karīna Adijāne, kas darbojas ar zīmolu "SoltAIS". Tā kursabiedrenes un pagasta iedzīvotājas izlēmušas izveidot saldējumu, kas veikalu plauktos nav biežs viesis – latviskās garšas rupjmaizes saldējums ar dzērvenēm. Nu tas ir "SoltAIS" pastāvīgajā piedāvājumā.
"Zelta rika" ir sastopama arī "KUUP" konceptveikalā, veselīgā uztura veikalā "Veselīgi Gardumi" Rēzeknē un Ludzas tirgū.
Maizes sapnī iesaistās visa ģimene
"Zelta rika" nav un nebūs tikai uzņēmuma dvēseles Ingūnas darbs. Ar vienām rokām allaž būs par maz, un ir labi, ka ir atbalstoša ģimene. Radi jau sākotnēji palīdzējuši izstrādāt dizaina identitāti, jaunatne palīdz ar sociālajiem tīkliem. Mamma nāk palīgā maizes cepšanā, un cept maizi jau iemācījies arī vīrs. Lai pirms tirdziņa varētu kaut nedaudz izgulēties, nakts cepšanā vajadzīgi vairāki atbildīgie. Cept maizi ir tikai puse no darba, daudz laika aizņem safasēšana – sasver līdz grama precizitātei, saraksta pavadzīmes. Noformēt arī gribas tā, lai cilvēkam patīkami saņemt un lai pašam patīk. Uz svētkiem gribas kaut ko jaunu un īpašu. Kā arī pastāvīgi jāattīstās, liekas sīkums – uzlīmīte, lai aizlīmētu maisiņus, bet tā ir jāizdomā, jāuzskicē, jānopērk un jāuzlīmē. "Tad darbojies, saproti, ko varētu stilizēt citādi, ko padarīt ērtāk, kas jāpievieno uz cenu zīmēm, un tā ir pastāvīga darbība, ar kuru palīdz arī tuvinieki. Katrs dara to, kas sanāk vislabāk."
Mācīties, tīkloties, attīstīties
Veidojot savu uzņēmumu, Ingūna nolēmusi arī doties apgūt jaunas zināšanas Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA). Viņa atzīst – tas ļoti palīdz. Akadēmija palīdz izmēģināt un iepazīstina ar jaunām iekārtām, un tas dod iedvesmu un izpratni, kādas tehnoloģijas palīdzētu attīstīt uzņēmējdarbību. Programmā notiek sadarbība arī ar citiem Rēzeknes novada uzņēmējiem – Jūliju Daņiļinu ("Griksi"), Lienīti Litavnieci (SIA "Safīra L"), Vitu Seņkāni ("Lapsas muižas maize"), Karīnu Adijāni ("SoltAIS"). Arī uzņēmēji, kas pabeiguši programmu, atbalsta. RTA rīko daudz pasākumu, kas ir liels atbalsts uzņēmējiem – Muzeju nakts, tirdziņi, studentu-uzņēmēju izstādes. Atšķirībā no ikdienas, kur nesanāk satikties, tur arī var pamācīties, padiskutēt ar tiem, kas ilgāk ir nozarē.
Laba satikšanās vieta ir tirdziņi – kur aprunājies ar uzņēmējiem, citiem maizes cepējiem un citu novadu uzņēmējiem visās nozarēs. Uzņēmēja atzīst – tīklošanās ir vislielākais dzinulis uzņēmējam. Tīklojoties uzzini jaunumus, mācies no citu pieredzes, rodi atbalstu un sadarbības iespējas.
Ingūna Šulberga lielu pateicību izsaka Rēzeknes novada pašvaldībai. Pirmkārt, paldies par rīkoto projektu konkursu "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai Rēzeknes novadā" – arī pats uzņēmējs var ieguldīt uzņēmumā, bet process būs ilgs un būs jāizvērtē prioritātes. Pašvaldības sniegtais grants ļauj iegādāties lielākus vitāli nepieciešamos līdzekļus, kamēr pašu spēkiem krātais finansējums var tikt ieguldīts mazākās iekārtās. Otrkārt, uzņēmēja uzsver, cik nepieciešami ir papildu atbalsta mehānismi – pasākumi, ko rīko pašvaldība uzņēmējiem. Uzņēmēji jūtas droši, sazinoties ar pašvaldību jebkurā jautājumā. Nozīme ir visiem rīkotajiem tīklošanās pasākumiem, kur var iepazīt citus uzņēmējus. Tā arī Ingūna iepazinusi citu novadu uzņēmēju pieredzi un vietējos mājražotājus, audzētājus, ar kuriem ir uzsākta kontaktu veidošana.
Sagatavoja Liāna Runča, Rēzeknes novada pašvaldības uzņēmējdarbības attīstības speciāliste