2024. gadā tiks paaugstināta nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa

13.12.2023

Pašvaldība

“SIA ,,ALAAS” informē par poligona maksas izmaiņām un Dabas resursu nodokļa (DRN) grozījumiem. 7. decembrī Saeima pieņēma jauno DRN likmi par atkritumu apglabāšanu - 110 EUR/t. 11. decembrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome apstiprināja SIA ,,ALAAS’’ jauno sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifu poligonam ,,Križevņiki’’ Tarifā ietverts valstī noteiktais DRN palielinājums no 95 EUR/t uz 110 EUR/t. Tas ietekmē kopīgo sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu.

SIA ,,ALAAS” informē, ka vienotā atkritumu apsaimniekošanas zonā - Rēzeknes valstspilsētas, Rēzeknes novada un Ludzas novada: Kārsavas pilsētas, Mērdzenes, Malnavas, Salnavas, Mežvidu, Goliševas, Ciblas, Blontu, Pušmucovas, Zvirgzdenes, Līdumnieku pagastu administratīvajās teritorijās no 2024. gada 1. janvāra vienotā nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa būs – 31,48 EUR/ m³, ar PVN ( palielinājums par 1,4 %).

Ko tas nozīmē iedzīvotājam? Piemēram, privātmāju īpašniekiem, kas izmanto konteineru ar tilpumu 0,24 m³, maksa par vienu izvešanas reizi palielinās no EUR 7,45uz EUR 7,56  (palielinājums 0,11 EUR) ar PVN.

Tiem iedzīvotājiem, kas paši vedīs sadzīves atkritumus uz poligonu ,,Križevņiki’’, maksa  no 2024. gada 1. janvāra  būs 159,83EUR/t ( ar PVN).

Lai mazinātu maksas pieauguma ietekmi uz katra iedzīvotāja ikmēnešamaksājumiem, uzņēmums aicina iedzīvotājus aktīvi šķirot atkritumus – stikla iepakojumu un vieglo iepakojumu, tāpat arī tekstilu, un no 2024. gada  - bioloģiski noārdāmos atkritumus. Tikai atkritumu šķirošana ir iespēja saudzēt dabas sniegtos resursus, tos atkārtoti atgriezt ekonomikas apritē un samazināt savus izdevumus par atkritumu apsaimniekošanu.  Tāpat ir svarīgi mainīt savus paradumus –  pārdomāt savus pirkumus,  pirkt ilgi kalpojošas lietas, atdot citiem, to, kas lieks, pārveidot lietas, lai izmest nāktos pēc iespējas mazāk.”

Sagatavota pēc SIA "ALAAS" informācijas.

Click to listen highlighted text!