Noskaidroti “Novada Garšas” produktu kvalitātes konkursa uzvarētāji

02.10.2023

Uzņēmējdarbība

Zīmols “Novada Garša” ir ilgtspējīga vietējās pārtikas sistēma, kas nodrošina Latvijas  izcelsmes pārtikas produktu izsekojamību un kvalitāti. Aizvadītās nedēļas nogalē, 30. septembrī  ‘”Novada Garšas” noslēguma pasākumā Āgenskalna tirgū, tika sadalītas “Produktu kvalitātes konkursa 2023” godalgas mazajiem ražotājiem un mājražotājiem.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šoreiz produktu vērtēšana notika trīs dienu garumā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātē. Žūrijā strādāja 19 universitātes eksperti – pārtikas tehnologi, vadošie pētnieki un docenti, analizējot tieši produkta kvalitāti.

Šajā konkursā piedalījās arī četri Rēzeknes novada uzņēmēji, kuri ieguva godalgotās medaļas.

SIA “Safīra L” piedāvā augļu, ogu un dārzeņu pulverus, bezglutēna un vegānisko konditoreju. Pulveri tiek ražoti no Latvijā audzētām izejvielām, zemās temperatūrās, lai saglabātu visas vērtīgās izejvielas. Pulverus ir ērti uzglabāt un arī nesezonā dažādot savu ēdienkarti. Konditorejas izstrādājumi, kurus var izmantot kā garšīgus našķus ikdienā, vai svētku reizēs, piemēroti arī cilvēkiem, kuri savā uzturā nelieto glutēnu un dzīvnieku valsts izcelsmes produktus.

Uzņēmuma produkcija “Spinātu pulveris” un “Rabarberu pulveris” saņēma Bronzas godalgu.

SIA “Plašumi” nodarbojas ar biškopības produkcijas ražošanu. Bišu novietnes ir izvietotas vairākās vietās Rāznas nacionālā parka teritorijā, kur bitītes var ievākt medu ekoloģiski tīrās un bioloģiski daudzveidīgās pļavās, mežos, purvos, kur nav attīstība intensīva lauksaimniecība. Krēmveida medus tiek gatavots no dažādu ziedu medus, kurš ir ievākts Latgalē. Medus tiek lēni maisīts speciālā ierīcē vairāk kā 72 h, rezultātā sašķeļot tā kristālisko režģi. Latgalē ievāktais medus un krūmcidonijas labi der kopā un atklāj saldskābu garšu.

Krēmveida medus ar krūmcidonijām  saņēma Bronzas godalgu.

SIA “Saulainie dārzi” Smiltsērkšķu produkcija Rēzeknē ( sula, sīrups, džems, sēkliņu eļļa, tēja, ogu pulveris u.c.) Smiltsērkšķiem piemīt unikāls bioloģiski aktīvo vielu sastāvs un liels veselību veicinošs potenciāls.

Smiltsērkšķu džems saņēma Sudraba godalgu.

SIA “VLAKON” Pērtniekos audzē foreles, karpas un stores. Zivju mazuļi tiek audzēti vietējā zivju inkubatorā, pēc tam tiek laisti tīros, ūdens caurtekošos dīķos. Zivis Pērtniekos tiek audzētas ar mērķi veikt ieguldījumu Latvijas akvakultūras un ekonomikas nākotnē, veselīgā uzturā un dzīvesveidā, kas saglabā ekoloģisko un bioloģisko zivju sugu daudzveidību, bet reizē ir arī videi draudzīga.

Foreles terīne (maiga vārītas foreles pate' aromātiskā sviesta un garšaugu apvalkā.)  saņēma Sudraba godalgu.

Lepojamies ar mūsu uzņēmējiem un novēlam panākumus arī turpmāk.

Sagatavoja: Rēzeknes novada pašvaldības uzņēmējdarbības attīstības speciāliste Santa Springa santa.springa@rezeknesnovads.lv

Click to listen highlighted text!